Vertel eens wat over jezelf

Hoe je tijdens een sollicitatiegesprek met de vraag 'Vertel eens wat over jezelf' het gesprek naar je hand zet.


 

Vertel eens wat over jezelf

vertel eens wat over jezelf

Saai

Met deze vraag starten veel sollicitatiegesprekken. En veel sollicitanten antwoorden dan op de volgende manier:

Nou, ik ben dus Eva de Vries, 43 jaar, getrouwd, ik heb drie kinderen en heb Facilitaire Dienstverlening gestudeerd. Ik ben begonnen bij…….en toen….. en toen…..Bla, bla, bla….

Saai, saai , saai. Waarom iets vertellen wat ook al in je cv staat? Terwijl je juist alle kans krijgt om het gesprek naar je hand te zetten. Want dat kun je, het gesprek naar je hand zetten. Als je deze vraag krijgt, ben je binnen, vertel ik mijn klanten altijd. Grootspraak? Nee, zeker niet. Juist dé ultieme kans om je verhaal te vertellen en dusdanig te sturen dat je ook weet welke vervolgvragen je in het gesprek kunt verwachten.

Je verhaal is je kracht

Door de vraag 'Vertel eens wat over jezelf' te zien als de kapstok voor je eigen verhaal neem jij de regie van het gesprek in handen. Tenminste, als je je verhaal goed voorbereidt en dus precies vertelt wat je wilt vertellen. Als je daarnaast ook nog speelt met de inhoud, dan zet je de machtigste troef op het gebied van werk zoeken in. Je verhaal is dan letterlijk je kracht.

Spelen met de inhoud

Hoe pak je dat aan? Hier wat handvatten:

 • Bedenk van tevoren wat je wilt vertellen. En natuurlijk is dat afgestemd op de functie waar je voor in aanmerking wilt komen.
 • Schrijf je verhaal uit.
 • Schrap veel overbodige, saaie en irrelevante informatie uit je verhaal.
 • Probeer juist het volgende toe te voegen:
  • Wapenfeiten: Wat heb je bereikt en hoe heb je dat aangepakt?
  • Waar ben je trots op en waarom?
  • Maar ook: Wat ging niet goed en wat heb je er van geleerd?
  • Hoe ben je tot je keuzes in je loopbaan gekomen?
  • Maak er een persoonlijk verhaal van.
 • Vertel niet te veel. Laat soms heel terloops iets vallen, waarvan je weet dat dát je gesprekspartner triggert. En je dus weet dat hij of zij daar later in het gesprek zeker nog op terug komt.

Iedereen heeft een verhaal

'Ja, maar ik heb geen verhaal', is geen excuus om alsnog het 'blabla'-verhaal op te hangen. Iedereen heeft een verhaal, en dat te achterhalen is ons doel tijdens diverse trainingen/masterclasses Storytelling, die wij (Joke Bouwmeester van Pen & Public en ik) voor verschillende doeleinden en doelgroepen geven.

Speciaal voor werkzoekenden organiseren wij de Masterclass 'Vertel eens wat over jezelf'. Vertel je verhaal. Ga snappen hoe je je verhaal in kunt zetten. Wat het je oplevert op korte termijn en op de langere termijn. We leren het je graag! De eerstvolgende Masterclass 'Vertel eens wat over jezelf' is op vrijdag 3 maart a.s. Je bent van harte welkom!

Great stories happenReacties (0)


Geef ook een reactie

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat. Hou het svp wel “on topic” en met respect voor elkaar. Je mailadres wordt niet gepubliceerd.

This thread has been closed from taking new comments.

Alle contactmogelijkheden