Is zanger Jan Smit tegenwoordig ook loopbaancoach?

Soms kan een tv programma je zomaar laten nadenken over je ambities, talenten en passie voor je werk. Hoe zien jouw ambities eruit? Groots of meeslepend of bescheiden en tevredenstellend?


Ik kijk graag naar '5 jaar later'. Een programma waarin bekende Nederlanders door Jeroen Pauw geïnterviewd worden. Het zijn persoonlijke gesprekken over de toekomst. Over verlangens, angsten, ambities en voorspellingen. De interviews worden 5 jaar bewaard in een kluis. En 5 jaar later wordt er teruggeblikt op het gesprek.

Jan Smit in '5 jaar later'

Vorige week was Jan Smit aan de beurt voor zo'n terugblik en vooruitblik. Jan heeft tot nu toe gedaan wat hij leuk vindt en dat wil hij blijven doen. Hij weet nu al dat hij over 10 jaar stopt met zingen en dan andere interessante dingen gaat doen. Hij wil vooral veel verschillende dingen doen. Hij blaakt van het zelfvertrouwen en is een generalist, geen specialist. Daardoor zal hij nooit de beste zanger, de beste acteur, presentator of wat dan ook worden. Dat vindt hij niet erg, want plezier heeft hij overal in. En hij kijkt wat er op zijn pad komt, zonder groots vooropgezet plan. En ook zonder er al te grote offers voor te plegen.

Zondagskind?

Het lijkt alsof Jan altijd geluk heeft. Er komt sinds zijn tiende tenslotte veel op zijn pad waar hij geen moeite voor hoeft te doen. Dat impliceert dat hij toch zeker wel een zondagskind is, toch?
Ik geloof niet zo in het begrip zondagskind. Ik geloof vooral in positief ingestelde mensen, die overal een uitdaging in zien en de moed hebben om ja te zeggen tegen hetgeen op hun pad komt. Je kunt zeker geluk hebben, maar geluk dwing je ook zeker af. Het komt niet vanzelf. Je zult er hard voor moeten werken.

Ambities?

In het gesprek bleef Jeroen Pauw hameren op het feit dat Jan niet uit zijn carrière als zanger haalt wat erin zit. Daar leek vooral Jeroen mee te zitten, maar Jan allerminst. En dat vind ik het fascinerende aan ambitie. Voor de één betekent het je talenten optimaal inzetten, soms met het brengen van grote offers. Voor de ander is het vooral doen waar hij/zij gelukkig van wordt. Dat kan natuurlijk ook door je talenten volop in te zetten, maar het hoeft niet. Een carrière hoeft niet altijd in een rechte lijn omhoog. In een maatschappij waar je te pas en te onpas met het woord 'passie' om de oren wordt geslagen, valt het niet mee om er voor uit te komen dat je tevreden en gelukkig bent met wat je hebt (bereikt).

Jan Smit als loopbaancoach

En zo zie je, zo kan op een winteravond, eind december 2015, een zanger, presentator, acteur zich zomaar ontpoppen tot iemand die je laat nadenken over je eigen ambities. Hoe zien deze er uit? Hoe zet jij je talenten in? Wat versta jij onder 'eruit halen wat erin zit', onder 'passie voor je werk', enz.

Ik ben ongelooflijk benieuwd naar je zienswijze, dus deel deze vooral. Ik nodig je van harte uit te reageren!

Ik wens je een prachtig 2016 met ambities die helemaal bij jou passen!Reacties (0)


Geef ook een reactie

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat. Hou het svp wel “on topic” en met respect voor elkaar. Je mailadres wordt niet gepubliceerd.

This thread has been closed from taking new comments.

Alle contactmogelijkheden